KAPALJKA.COM™
- Zagreb By Night -
 
 
vpn usluge sigurnost
   VPN - sigurnost i anonimnost na internetu
2012.

2012

Da li znate da sve sta radite na internetu, Vas ISP (davatelj usluge, bilo to Iskon, T-com, Amis ili Bnet ili netko drugi) moze vidjeti sve sta Vi radite? Da li znate da neka treca strana moze takodjer vidjeti sve sta radite? Uglavnom, vjerujte nam na rijec da moze. Sada, kako se zastititi. Postoji vise nacine, ovisi tocno sta radite, i od cega se zelite zastititi i koliko ste spremni uloziti novaca i volje. Jedan od nacina je koristenje VPN usluga o kojima cemo Vam sad nesto reci. Stvar je izrazito jednostavna, stoga krenimo..
Kapaljka se osvrnula na VPN | IT stuff
VPN? Sta je to?
VPN stoji za Virtual Private Networks. Za znatizeljne i one koji su voljni nauciti vise, svakako posjetite: How Stuff Works - VPN
Inace, u praksi stvari funkcioniraju na sljedeci nacin. Prvo se spojite na internet, a nakon toga se spojite na VPN. Na VPN se spajate na jedan od protokola kao sto su OpenVPN koji nudi i do 2048bitnu enkripciju, L2TP/IPsec (nudi max enkripciju: AES 256bit) ili PPTP koji nudi max enkripciju: 128bitnu). Jedan od ta tri protokola mozete odabrati u aplikaciji od Vaseg VPN providera. Imajuci na umu, da spajanje na L2TP i PPTP windowsi podrzavaju automatski, i iste te konekcije veoma lagano mozete kreirati u Network Managmenetu, te onda nakons spajanja na internet, samo kliknete na ikonu u taskbaru kod sada na LAN, i onda se otvore serveri od VPN-a koje ste podeseli. Kliknete na njih, i spojeni ste. Jednostavnije ne moze.
Ako zelite koristiti OpenVPN protokol, koji nudi jacu enkripciju (nema apsolutno nikakve potrebe za jacom enkripcijom od AES256, vjerujte, to je standardna enkripcija vec kojom se TOP secret dokumenti stite), morate instalirati ili program od davatelja VPN usluge ili OpenVPN open source program, u koji unesete postavke od davatelja VPN usluge. Vpn je takodjer fantastican, jer enrkiptira i dolaznu i odlaznu komunikaciju. I recimo, u hotelu ste i hocete se spojiti na internet bezicno. Da li znate da netko u drugoj sobi moze sve gledati sta Vi gledate? Vi ne znate uopce kakav je sustav na koji se spajate, da li koriste WEP i WPA itd. Ako zelite se tada isto zastititi, VPN tu uskace, i stiti sav Vas promet, i ne trebate brinuti da li netko prati sta Vi radite. Sjajana stvar za putnike i kako kazu travel warriore.

STA DOBIVATE SA VPN-OM?
Dobivate sigurnost da nitko ne moze gledati i pratiti sta Vi radite na internetu. Vas ISP ili netko tko prati Vas promet i prisluskiva Vas, vidi jednostavno sum, i ako koristite AES256, jedino u teoriji postoji sansa da nesto od toga odgonetne. Ako ne zelite da Vas neko prati i gleda, i zabrinuti ste za svoju privatnost, onda je ovo nesto o cemu bi trebali razmisliti.

SPORIJA BRZINA INTERNETA
Mozete racunati na to da ce Vam se usporiti ukupna brzina interneta. Jer zapamtite, Vi kada ste spojeni na VPN, sve sta radite, surfate, skidate, stremate, gledate, Instant MSG, SVE, sve je enkriptirano. Vi ste spojeni na internet, ali se nalazite u VPN tunelu u koji drugi ne mogu uc niti vidjeti sta je unutra. Htjeli smo reci, da ce Vam sveukupna brzina biti sporija. Nase prakticno iskustvo koristenje CactusVPN VPN service providera, pokazuje, da kada ste spojeni na Amsterdamski server, da je ukupna brzina 12% manja, nego kada niste.
To je stvarno zanemarivo.

CactusVPN - prakticno iskustvo
CactusVPN nudi za 78$ dolara, 3 servera na koja se mozete spajati. A to su Amsterdamski, Americki i Londonski. Na sva 3 servera mozete se spajati tj. birati izmedu OpenVPN, PPTP, ili L2TTP/IPsec, kako Vam pase.
Ne postoji nikakav limit na promet (bandwidth), sto je sjajno.
Sto se tice cuvanja logova, cuvaju logove 2 dana. A u njima je ukljuceno: IP adresa sa koje ste se spojili, promet koji ste ostvarili, i vrijeme koje ste proveli na VPN serveru. Nakon 2 dana ih brisu. Napomena je da, ako radite veliki promet, i imaju prigovor od svog hosting provajdera, da onda analiziraju koliko ste prometa napravili, i po potrebi limitiraju bandwidth za pojedinu osobu. Navedeno je u biti sitni text na ugovoru, jer isto ponistava izjavu da se nudi neograniceni bandwidth. Ali prepostavljam da bi se isto dogodilo, stvarno da se terbajti prenasaju. Iz prakticnog iskustva, iako nismo imali veliki promet, sve funkcionira glatko i nema ogranicavanja. Ako se Vama slucajno nesto dogodi, isti cas nam javite, pa cemo to ovdje ispisati. Inace, CactusVPN je nova firma smjestena u Moldovi (koliko sam ja shvatio).


24h POTPUNO BESPLATNO
CactusVPN nudi Free Trial VPN u trajanju od 24h. Ne treba kreditna niti nista. Samo kliknete, upisite ime koje, i 24h Vam je usluga dostupna da je isprobate. Ako ste geek, i ne volite dodatne programe koje ne trebate instalirane, onda je L2TP/IPsec protokol za Vas. Isti smo i mi testirali. Instalacija i podesavanje ne moze biti lakse. Pogledajte samo na linku, za manje od 2min cete podesit windowse, a da ne treba nikakav dodatni program niti nista. Link za setup.
Inace, Cactus VPN podrzava PPTP, L2TP/IPSec, OpenVPN i SSTP protokole.
Na njihovim stranica objavljene su i brzine njihovih servera: NL | USA | UK. Americki server je za nas daleko najsporiji. Bez njega, Speedtest pokazuje 4Mb vezu, a kad ste spojeni na njega 3.3Mb. Sve ovisi i o serveru koji se koristi za testiranje na Speedtest.net tako da nemojte to uzimati bas zdravo za gotovo. NL server (amsterdamski - tamo je VPN server isto); bez VPN-a veza je samo 12% brza, sto je zanemarivo. USA VPN server, na njega spojeni, sa Kapaljke skidamo max brzinom 411kb/s sto se podudara sa 3.3Mb testom. Londonski server isto rastura, i brz je ko NL server. Ma sto se tice brzine, tu nema nikakvog problema. Predlazem da svako iskoristi 24h test da isproba. Mozda netko nece trebati sva 3 servera u paketu, vec samo jedan, pa ga onda dode cijela stvar jeftinije. Imajte samo na umu, ako skidate Linux distribucije sa p2p mreza kao sto je torrent, onda je navedeni promet dozvoljen samo na NL serveru.
CactusVPN nudi 30 dana povrat novca, i nude tehnicku pomoc putem emaila.
Da, postoje i besplatni VPN provajderi. Ali to su jako spore veze, i upitna kvaliteta. A ako Vam treba sigurnost i anonimnost, onda pretpostavljam da ne zelite se igrati sa trecerazrednim uslugama, iako ja bih volio da se netko javi i kaze iskustva sa nekim free vpn provajderom.
Inace, tu je i TOR o kome bi mogli nesto reci sljedeci put. To nije VPN, vece nesto drugo, a opet spada u ovu dometnu.
O tome sljedeci put. IT stuff, out


Partners

p i c t o r i a l s SIROVE HRANE
ZAKLJUCAK - VPN
Zakljucak je da svatkome bi godila ovakva usluga koju nudi neki VPN provajder. Ima ih na internetu puno, tako da svatko moze pronaci nesto sta mu pase. Dobra stvar recimo kod CactusVPN-a je da nema ogranicenja koliko puta se mozete spojiti na jedan server pa disconnectat pa spojit na drugi, u jednom mjesecu. Dok neki VPN provajderi (StrongVPN) ogranicavaju broj promjena servera. Osobno, sva ogranicavanja mi nekako ne pasu, pa bila ona u bandwidthu ili ovakvoj stvari. Imate link, on je CactusVPN , odite, isprobajte besplatno, javite kako Vam se cini. Jer ljudi ne znaju, da WEP enkripcija na wirelessu uopce nije tako dobra, i da netko sa druge strane zida ili ispred Vase kuse, moze kroz 1h..snimat i kopirat Vas promet. Dokazite suprotno! :)
sirova hrana zagreb restoran sirova hrana zagreb restoran sirova hrana zagreb restoran
1
 
2
 
3
 
Copyright 2002-2012 Kapaljka.com. All Rights Reserved. - Orginalan Sadrzaj Kapaljke Stiti Zakon O Autorskom Pravu